sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Vettä ja leipää...

Hei taas!
Lunta tulvillaan, on raikas talvisää - nyt sitä on meilläkin,
 nimittäin lunta...ainakin vähän aikaa taas! Kaunista on puhdas lumi ja maisemat...

Nyt on juhlat juhlittu, melkein...ja lomat vietetty, tällä kertaa! Arki saa tulla...
 Alkakoon tammikuu säästöliekillä, monessakin suhteessa. Vettä runsain litroin, vaikka sitä on tullut taivaaltakin tarpeeksi, ylimääräinen ruoka vähemmälle, sokerit pois ja kaiken yksinkertaistaminen ja liikunta jokapäiväiseksi...siinä joitakin ajatuksia, lupauksia en tee, mutta parhaani yritän!

 Saaristolaisleipää olen tehnyt perinteisesti joulutuomisiksi ja  sitä teen vielä usein, koska on säilyvää ja sopii monen lisukkeen kanssa,
. Reseptiä kyseltiin, joten tulee tässä:



Ainekset:
 
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnälesettä
3 dl ruisjauhoja
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
8 dl vehnäjauhoja
 
Lisäksi:
Vesi-siirappi-seosta (1 osa siirappia, 2 vettä)
leivän sivelyyn
voita vuokan voiteluun
 
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva  joukkoon. Lisää maltaat, ruisjauhot, vehnäleseet, suola, siirappi, ja lopuksi vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikina jää melko löysäksi, eikä sitä vaivata käsin. Ainakaan tässä reseptissä.
Anna taikinan kohota 1 1/2 tuntia.
Jaa taikina kahteen voideltuun vuokaan ja anna vielä kohota hetki. ( kolme vuokaa, jos haluat matalammat leivät)
 
Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin 2 tuntia. Paistamisen puolivälissä voitele siirappi-vesi seoksella kerran tai pari.
Kun leipä on kypsä, kumoa se leivinpaperille ja anna jäähtyä. Säilytä muovipussissa jääkaapissa.  Parhaimmillaan parin päivän kuluttua.
Todella helppotekoinen ja maukas!


 
Uudenvuoden iltana tein lämminsavulohesta ja tuorejuustosta, majoneesista, sitruunamehusta ja tuoreesta tillistä maukkaan seoksen, joka tuli Saaristolaisleipien päälle.





Pikainen teeleipä

Tässä vielä pikaleivän ohje, kohotusaineena sooda!



Ainekset:

5 1/2 dl sämpyläjauhoa ( pussinpohjat ja kaikki erilaiset jauhot käy)
1 tl suolaa
1tl soodaa
Sekoitetaan keskenään.

Lisää 3 1/2 dl piimää, jogurttia tai kermaviiliä
Sekoita puukauhalla

Leivinpaperin päällä pellillä muotoillaan kaksi leipää, jauhojen avulla taputtele haluamasi malliseksi. Pistele haarukalla ja paista 200 asteessa 25 - 30 minuuttia  uunin alaritilällä.
Maistuu heti tuoreena voin tai hillon ja teen kanssa.



Vettä,  vettä ja vielä kerran vettä..
Muistutuksena pöydällä, pari pullollista ainakin...




Karitsanlihapataa juureksia

 
 
 
Aamulla ennen lenkkiä laitoin uunivuokaan lanttua viipaleina, porkkanaa, punasipulia, valkosipulia, paprikaa, selleriä ja karitsanlapaa kuutioina. Päälle suolaa, laakeria, punapippuria ja vettä juuri sen verran, että peittyivät. Kansi kiinni ja uuniin 150 astetta( kiertoilmauunissa) ja sai olla noin kolme tuntia ja valmista oli. Sekoitin kerran välillä ja lenkin jälkeen ruoka oli valmista. Salaattia ja punajuuria hunajan ja voin kanssa paistettuna...siinä maukas ateria!

Ei raaka-aineitten tarvitse olla kalliita, mutta onhan totta, että  siitä on vähän vaivaa, kun kuorii juurekset ja muut aineet. Mutta sitten onkin puhtaat ja tuoreet raaka-aineet ja tietää mitä suuhunsa laittaa. Eikä tarvitse popsia lisättyjä säilöntä- ym väriaineita.




Kaikki kaunis kuihtuu aikanaan ja sitä on lähdettävä uusien ostoon...



Tässä on eräs paljon kiinnostavia asioita ja ideoita sisältävä kirja...suosittelen!

Sanna Ehdin, Enemmän energiaa!
Kohti rikasta, onnellista ja terveellistä elämää





Näissä tunnelmissa näin vuoden 2015 alussa!

Kaikille teille maukasta, loistokasta ja antoisaa uutta vuotta!

Kiitos, kun jaksoit olla taas mukana!

Palataan taas ja ihania kommentteja oli taas tullut, kiitos niistä!


 

2 kommenttia:

  1. Saaristolaislimppuja teen tuolla samalla reseptillä, lasten perheille myös usein annan ja kaikki tykkäävät.
    Olen kanssasi samaa mieltä, että yksinkertaiset puhtaat raaka-aineet itsevalmistaen...siinä on paras ruoka. Meillä on ollut koko joulukuun aina vuodenvaihteeseen saakka monenlaisia juhlia ja on tullut syötyä vaikka mitä herkkuja. Kiva niin, mutta nyt on paluu arkeen edessä, siis vettä ja leipää. Liikuntakin on jäänyt turhan vähälle, muka huonoja ilmoja, pimeää jne jne. Selityksiä ja tekosyitä! Nyt loppui selitykset ja taas asenne kohdalleen. Kyllä se siitä lähtee!
    Oikein hyvää alkanutta vuotta sinulle :)

    VastaaPoista
  2. ♥nam, leivät näyttää niin herkullisilta!

    VastaaPoista